Selecteer een pagina

Cire Perdue – Verlorenwasmethode

De verlorenwasmethode is een techniek om metalen en glazen voorwerpen te gieten. Ze is ook bekend onder de Franse benaming cire perdue.
Kleine producten met een hoge maatnauwkeurigheid en van middelgrote tot grote serie kunnen vervaardigd worden met de verlorenwasmethode.

Stap 1

De beeldhouwer maakt met de hand een eerste model in (zachte) boetseerwas.

 

Stap 2

Een mal in synthetische rubber wordt omheen het ontwerp gemaakt. Deze wordt omhuld door een steunmal in gips die zorgt voor een stevig vormbehoud. Daarin kan gietwas worden gegoten.

Stap 3

Een nieuw exemplaar wordt in (harde) gietwas gemaakt, voorzien van ontluchtingskanalen en een gietmond in was. De ontluchtingskanalen zorgen ervoor dat de gassen bij het bronsgieten kunnen ontsnappen, zodat er geen gaten in het uiteindelijke bronzen exemplaar ontstaan.

Stap 4

Omheen het afgewerkte gietwassen model wordt een vuurvaste gietmal gemaakt. Deze vuurvaste gietmal wordt gewoonlijk gemaakt van chamotteklei, gips en soms brique pilée (gravel).

Stap 5

De gietmal wordt uitgestookt, zodat alle was eruitloopt en een zuivere holte met het negatief van het beeld overblijft.

 

Stap 6

In die holte wordt vloeibaar brons gegoten op 1300°C.

Stap 7

Na afkoeling haalt men het gegoten brons uit de holte.
Daarna begint de afwerking: de overtollige delen worden verwijderd en het beeld wordt opgepoetst tot op het goudkleurige brons.

Stap 8

Met goedgekozen chemicaliën wordt delen van het beeld gepatineerd, zodat door oxidatie de gewenste kleuren ontstaan.